Jennifer Nyrén och Maria Svedberg från Bollnäs hoppas ta simborgarmärket i framtiden. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Simborgarmärket fyller 75 år

I år fyller simborgarmärket 75 år. En liten rund kändis som togs fram för att minska drunkningsolyckorna. Och märket behövs än idag som morot - för simkunnigheten bland barnen i Sverige blir nämligen allt sämre.

I Bollnäs kommun däremot är barnen ganska bra på att simma enligt Anna Modig, som jobbar på simhallen i Bollnäs. Hon säger också att sim-märkena har en viktig funktion.

– Alla barn här är väldigt duktiga på att ta märken. De har en väldig drivkraft, och framför vill de ta dem igen. Så simmärkena betyder mycket. Barnen får ett intyg av oss vad de har tränat på så det är jätteroligt.

Benspark och dyk
Anna Modig undervisar en förstaklass i simning när SR Gävleborg besöker badhuset i Bollnäs. Barnen tränar bland annat på bensparkar och på att dyka.

I Bollnäs är simundervisning obligatoriskt i skolorna, och målet är att alla elever som går ur årskurs tre ska klara av att simma 25 meter. Ett krav som de allra flesta klarar.

Sämre än på 80-talet
I Sverige finns det däremot idag omkring 100 000 barn mellan sju och tio år som inte kan simma, vilket är 20 procent fler än på 80-talet.

Jennifer Nyrén och Maria Svedberg tillhör inte dem, de är redan duktiga på att simma och har börjat ta simmärken.

Tagit silverfisken
– Jag har tagit silverfisken. Då ska man simma över den stora bassängen från den andra sidan till den andra.

– Och jag har tagit silverfisken och den där blå droppen, säger de. 

200 meter simning
Än så länge har Jennifer Nyrén och Maria Svedberg en bit kvar innan de klarar av att ta simborgarmärket. För att ta det krävs att man simmar 200 meter.
Och trots sin litenhet är simborgarmärket stort och välkänt bland svenska folket – förra året, 2008, såldes 70 000 märken.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".