Kvinnliga egenföretagare inom vården har svårt att få stöd både från kolleger och egna landsting. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Gävleborg

Kvinnliga vårdföretagare nobbas

Kvinnliga företagare som startar eget inom vård, omsorg och utbildning möter ofta negativa attityder. Och många bojkottas av de egna kommunerna och landstingen.

Det här visar en doktorsavhandling som lades fram i fredags och som bygger på intervjuer med kvinnliga företagare i Gävleborg.

Dålig support
En av de som stött på detta är barnmorskan och egenföretagaren Eva Timerdal i Gävle.

– Framför allt får man inte någon support från sina kolleger, man får bara höra att ”det där kommer inte att gå”.

Driver privat mottagning
Sedan fem år driver Eva Timerdal en privat barnmorskemottagning i Gävle.

Precis som kvinnorna i avhandlingen så har hon gått från att vara anställd inom den offentliga sektorn till att driva ett eget företag inom samma bransch.

Håller låg profil
Och kvinnor som gör det väljer ofta att hålla låg profil – eftersom det inte riktigt är accepterat att tjäna pengar på vård, omsorg och utbildning. Det här visar en avhandling av Jaana Kurvinen som har intervjuat 15 kvinnor i Gävleborg.

Avhandlingen visar också att det har varit svårt att få den egna kommunen eller landstinget som kunder men där kan det handla om regionala och politiska skillnader tror Jaana Kurvinen.

Ratas i hemlänet
– Flera av företagen har tidigare drivits av offentlig sektor och tagits över av tidigare anställda, men då har landstingen och kommunerna slutat att anlita dem medan exempelvis kommuner i Stockholmsområdet har anlitat dem direkt.

Det visade sig också att kvinnorna ofta valt att starta företag för att förverkliga ideér de inte fick gehör för i den offentliga sektorn.

Våga satsa
Och barnmorskan och egenföretagaren Eva Timerdal i Gävle tycker att fler kvinnor inom vård och omsorg ska våga starta eget – även om det är ensamt.

– Man gör något nytt, på så sätt blir man utesluten ur en gemenskap. Det måste man vara beredd på. Det handlar inte om illvilja utan mest att man trampar upp ny mark.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".