Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
gävleborg

Våld i nära relationer - ingen vet hur stort problemet är i Gävleborg

En ny rapport klarlägger att så kallat våld i nära relationer förekommer i Gävleborg - men på grund av oklara riktlinjer vet ingen hur stort problemet är. Barbro Wåger, socialkonsulent på länsstyrelsen, efterlyser nu ett klart politiskt ställningstagande och en samordning av insatser på länsnivå.

På uppdrag av regeringen har länsstyrelsen försökt kartlägga våld i nära relationer i Gävleborgs län. I kategorin ingår bland annat hedersrelaterat våld, könsstympning, trafficking och mäns våld mot kvinnor.

Karin Sandgren är samordnare för frågor som rör kvinnofrid och våld i närstående relationer, och berättar att resultaten, som bland annat kom från skolor, polisen och flyktingmottagningar - visade på en bristande redovisning och dålig uppföljning, men också hade positiva delar när det gällde undervisning.

Även om man inte fick in lika många svar som man önskat, är Karin Sandberg ändå nöjd med kartläggningen, eftersom den tydligt visar var bristerna finns.

Barbro Wålter, socialkonsulent på länsstyrelsen, hoppas nu på att en samordning av insatserna sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".