Fredrik Reinfeldt besökte Stora Ensos massafabrik i Skutskär på måndagen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Skutskär

Reinfeldt optimistisk om skogsindustrin

Trots att Stora Enso gick med nästan en miljard kronor i förlust det senaste kvartalet så tror statsminister Fredrik Reinfeldt (M) starkt på skogsindustrins framtid. Det sa han när han besökte Stora Ensos massafabrik i Skutskär på måndagen.

– Skogen är ju vårt guld som vi har rikt av och som vi är duktiga på att sköta i Sverige och vi pratade väldigt mycket om hur man kan hitta på nya användningsområden, sa Fredrik Reinfeldt under sitt besök i massafabriken i Skutskär.

Det var många som ville prata med statsministern under besöket men själv ville han helst tala om energiuppgörelsen som den borgerliga alliansen har gjort.

Elintensiv industri
Och den är viktig för en så elintensiv industri som pappersindustrin är, enligt Elisabeth Salander Björklund som sitter med i Stora Ensos koncernledning.

– Vi skulle vilja ha en blocköverskridande överenskommelse naturligtvis. Det är viktigt med en väldigt stabil energipolitik där man har alla tre benen långsiktigt i Sverige - vattenkraft, kärnkraft och kraft som är baserad på förnyelsebara råvaror, säger Elisabeth Salander Björklund.

Men samtidigt diskuterades det naturligtvis om lågkonjunkturen, framtiden och jobben.

Kritik mot sena åtgärder
Med stängningen av Stora Ensos fabrik i Norrsundet, där 150 personer fortfarande är arbetslösa, i färskt minne framfördes det kritik mot att det tog lång tid innan rätt åtgärder sattes in.

– Mitt intryck var att man uttryckte frustration över att det tagit lång tid men att man fortsätter att se att väldigt många trots allt har kommit vidare till annat arbete och att ansträngningarna fortsätter, säger Fredrik Reinfeldt.

Vid sidan av hela mediauppbådet står Tommy Jansson, fackordförande för Pappers i Skutskär. Han har inte kommit till tals med Fredrik Reinfeldt än, men det här är vad han skulle vilja fråga statsministern om:

– Eftersom marknaden verkar skapa dåligt med jobb vill jag uppmana till att låta den offentliga sektorn göra den satsningen, säger Tommy Jansson.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".