Ishockey

Hockeyslagsmål utreds av åklagare

Åklagarmyndigheten i Gävle har nu inlett en förundersökning kring bråket i spelargången i Läkerol Arena i torsdags. Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand säger att om det sker våldshandlingar utanför sargen är det en angelägenhet för polis och åklagare.

Om det sker våldshandlingar utanför sargen är det en angelägenhet för polis och åklagare säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

– Det som sker på isen under matchen där har ju samhället medgivet att det föreligger samtycke i mycket stor utsräckning men det betyder ju inte att man har rätt att döda människor eller grovt misshandla personer på en hockeyrink, säger Mikael Hammarstrand.

På måndagskvällen beslutade Ishockeyförbundets disciplinnämnd att Brynäs sportchef Michel Sundlöv och materialförvaltaren Mattias Pettersson ska böta 25 000 respektive 20 000 kronor, medan Linköpingsspelaren Andreas Jämtin fick en matchs avstängning.

Mikael Sundlöv har erkänt att det var han som startade bråket men han gillar inte hur disciplinnämnden har behandlat frågan.

– Jag har stått på ett ställe där jag inte ska stå och jag har sett till att det här har startat men jag kan inte acceptera att kvalitén på disciplinnämndens utredning är så dålig att det blir till sådan otrolig nackdel för mig och Mattias, säger Mikael Sundlöv. 

Hur menar du?

– Att det inte ens kommer fram att Andreas Jämtin har slagit mig rätt i ansiktet. Även om jag säger något dumt till honom kan inte det rättfärdiga att han ska slå mig rätt i ansiktet.

Nu kan alltså ishockeybråket också hamna i domstol eftersom åklagarmyndigheten i Gävle har inlett en förundersökning kring händelserna i spelargången i Läkerol Arena i torsdags.

– Disciplinnämnden och det regelsystem som finns i idrottsvärlden är ju ingenting som jag, polisen eller domstolen är bunden av. Det är Svea rikes lag som bestämmer vad som är tillåtet och inte, säger Mikael Hammarstrand

– Leder det här till ett åtal för misshandel så riskar den personen en frihetsberövande påföljd, det vill säga fängelse för att tala klartext.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".