Norrsundets massafabrik. Foto: Magnus Hansson
Norrsundet

Ingen uppsagd vill jobba i Hyltebruk

150 personer är fortfarande arbetslösa sedan stängningen av Stora Ensos massafabrik i Norrsundet. Men samtidigt har Stora Enso erbjudit 50 nya jobb på en liknande fabrik i Hyltebruk i Småland. Men inte en enda av de arbetslösa i Norrsundet har sökt någon av tjänsterna.

– Jag tycker att det är tråkigt att ingen av de som var anställda i Norrsundet vill ta chansen och flytta till nya jobb, även om det är långt borta, säger Elisabet Salander Björklund, som sitter med i Stora Ensos koncernledning.

Runt 150 personer är fortfarande öppet arbetslösa i Norrsundet, efter stängningen av Stora Ensos fabrik där. Resten, omkring 170 personer, har fått någon typ av lösning. Det kan vara annat jobb eller utbildning.

Sedan i höstas har Stora Enso erbjudit sina anställda cirka 50 tjänster på en pappermassafabrik i Hyltebruk i Småland. Men inte en enda av de arbetslösa pappersarbetarna har sökt någon av tjänsterna.

– Jag tycker att arbetslinjen ska gälla, även om det ibland innebär personliga ansträngningar till exempel att man måste flytta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som i går måndag besökte Skutskär.

Men Örjan Larsson, före detta anställd och fackordförande för pappers i Norrsundet, och nu arbetslös håller inte med statsministern.

– Jag har en sambo som jobbar i Ockelbo och mina barn går i skolan i Ockelbo och bor i Gävle. Det är en stor operation att bryta upp när man har hus och barn, säger Örjan Larsson.

Men än är det inte försent att söka tjänsterna i Hyltebruk.

– Jag hoppas fortfarande att någon av de anställda i Norrsundet ska höra av sig och säga att de vill jobba i Hyltebruk. Så länge som vi inte tillsatt de jobben så finns ju chansen kvar, säger Elisabet Salander Björklund

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".