Gävle

Segregation trots samma hyresnivå

I Gävle finns det stora skillnader mellan de olika stadsdelarna när det gäller invånarnas inkomst, trots att hyresnivån är i princip lika hög. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna i Mellansverige har gjort.

Ola Ström, kommunikationschef för Fastighetsägarna, ifrågasätter de kommunala bostadsbolagens förmåga att motverka segregation.

– Vi undrar om politikerna verkligen kan bevisa att kommunala bostadsbolag har goda resultat som de säger att de har för vi kan inte se det, säger Ola Ström.

Undersökningen som Fastighetsägarna har gjort baserar sig på statistik från Statistiska centralbyrån från 2006. I den framkommer att boende i hyresrätter i Gävles centrum har ungefär sex tusen kronor mer att röra sig med i månaden, än de som bor i hyresrätter i Andersberg. Detta trots att hyresnivån bara skiljer sig med ett par hundralappar.

Sju av tio hyresrätter i Gävle ägs av det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. VD för Gavlegårdarna är Jan Hugg. Han ser särskilt en förklaring till att segregationen uppstår.

– Det beror på att vi inte får diskriminera och det är ju hyresgästerna själva som ansöker om bostad efter önskemål i vilket område de vill bo i och vi har ju ingen möjlighet att säga ifrån, säger Jan Hugg.

Man kan också fråga sig om statistiken fastighetsägarna tagit fram verkligen skulle se bättre eller ens annorlunda ut om det fanns ett ett större andel privat ägande i området.

– Vi påstår aldrig att privat ägande ägande är bättre, vår fråga är riktad till politikerna, säger Ola Ström, kommunikationschef för Fastighetsägarna.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".