Hans Öhman, platschef på Hiab och Kjell Persson, IF Metall. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Hudiksvall

Hiab varslar ytterligare personal

Verkstadsföretaget Hiab i Hudiksvall tvingas varsla ytterligare 90 anställda. Företaget, som ingår i den finska Cartotec-koncernen, tillverkar lyftkranar och har tidigare tvingats varsla närmare hundra anställda i flera etapper.

Det är den omtalade finanskrisen som drabbat bland annat fordonsindustrin som gör att Hiab tvingas minska sin produktion.

– Den kraftiga nedgången i konjunkturen på hela världsmarknaden har gjort att vi mer än halverat vår produktion, säger Hans Öhman, platschef på Hiab i Hudiksvall

Vad ser du framför dig?

– Det som vi diskuterar nu med kommunen och länsstyrelsen det är möjlighet till hjälp, bland annat med permittering som inte finns i dag, andra saker är runt utbildning, hur kan vi säkra kompetens framåt.

För Kjell Persson som är ordföranden i Metallklubben på Hiab kom dagens varsel inte som en överraskning. Däremot är han förvånad över att så många som ytterligare 90 personer varslas.

– Antalsmässigt är det en överraskning tycker jag, säger Kjell Persson.

Vad kan ni göra?

– Det man gör i Hudiksvalls kommun är ju att man har startat varselakuten.

Hiab har nu cirka 500 anställda i Hudiksvall.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".