Maria Ström Åslund och Tommy Näsmark tror att den nya varselakuten ska minska arbetslösheten. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Hudiksvall

Men ett varsel behöver inte betyda arbetslöshet

Sedan oktober förra året har omkring 500 personer varslats i Hudiksvalls kommun. För att de inte ska komma ut i arbetslöshet har det startat en varselakut i kommunen.

Tanken med varselakuten är att de som blivit varslade bara ska behöva gå till ett enda ställe för att få hjälp. Därför har nu Arbetsförmedlingen, Centrum för utveckling och lärande, CUL, och Hudiksvalls näringsliv AB startat ett samarbete. Varselakuten har öppet två dagar i veckan måndagar och onsdagar och Tommy Näsmark är övertygad om att den kan se till att inte alla varlsade behöver bli arbetslösa.
– Det här samarbetet är det bästa som har hänt i Hudik just nu, säger Tommy Näsmark.

I finanskrisens spår har omkring 500 personer i Hudiksvall blivit varslade. Men hur många av dem som varselakuten kan hjälpa går inte att svara på enligt Maria Ström Åslund som är verksamhetschef på Centrum för utveckling och lärande.
– Svår fråga, men jag hoppas så många som möjligt kommer och tar emot det stöd vi kan ge, säger hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".