Katrin Höglund och Ida Gustafsson är två av de 43 uppsagda lärarna i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Locket på kring lärarvarsel

43 lärare i Gävle har nu via brev fått besked om att de förlorar sina jobb. Men varken arbetsgivaren Gävle kommun eller lärarfacken ville på onsdagen kommentera uppgifterna, utan hänvisade istället till en presskonferens på torsdag.

En av dem som nu blir arbetslös är Ida Gustafsson som har jobbat i åtta år som lärare i Gävle kommun.

– Det är klart att det känns jobbigt när man har det svart på vitt men jag tror att reaktionen kommer att komma om ett tag, det får sjunka in, säger Ida Gustafsson.

Det är alltså enligt uppgifter från flera håll 43 av de 53 lärare, som varslades i Gävle i höstas som fått brev av kommunen där det står att de kommer att förlora sitt jobb efter den här vårtterminen.

Locket på
Men idag, onsdag, lägger alla inblandade parter locket på. Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden Jens Leidermark har inga kommentarer kring uppsägningarna och inte heller personalcefen Jan Jansson vill uttala sig utan hänvisar till en presskonferens imorgon torsdag.

Då säger han att kommunen och facket kommer svara på frågor kring uppsägningarna.

Och Ida Gustafsson har många frågor som hon vill få svar på.

– Det är redan stora klasser idag, vi hinner inte med. Alla barnen ska nå målen, vi ska öka måluppfyllelsen, men hur ska vi kunna göra det? Nu kommer ju 43 lärare till att försvinna, hur ska de lösa det? Jag tycker att det är skandalöst, säger Ida Gustafsson.

Fler elever 2011
År 2011 väntas elevantalet stiga igen och inom ett par år kommer också många lärare i Gävle kommun att gå i pension.

Men förtorendet för Gävle Kommun som arbetsgivare är väldigt lågt bland de uppsada lärarna tror Ida Gustafsson och hennes kollega Katrin Höglund.

– Man hoppas ju att man får ett annat jobb, att man kan säga tack men nej tack. Det är klart att det blir stora pensionsavgångar och då står de där, säger Katrin Höglund.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".