Fusket har minskat på högskolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Ökat studentfusk - men inte i Gävle

Fusket bland högskolestudenter ökar i landet men högskolan i Gävle går mot strömmen. Där minskade istället fusket förra året jämfört med året dessförinnan.

Svante Brunåker, prorektor på Högskolan i Gävle, är självklart glad över att jakten på fuskarna har givit resultat.

– Jag tycker naturligtvis att det är positivt. Det är bra både för oss och för studenterna. Men jag tror också att man ska vara lite försiktig, det kan gå både upp och ned över åren, säger Svante Brunåker.  

Trots att fuskandet faktiskt halverades är det inte många som åker fast. I fjol stängdes två studenter av och året dessförinnan var de fyra.

Men en bidragande orsak till att det faktiskt finns de som åker fast kan enligt Svante Brunåker vara de datasystem som infördes för ett och ett halvt år sedan.

– Studenterna vet om att PM och texter granskas i den här programvaran där man söker efter kopieringar och det är klart att det kan ha betydelse.

Jeppe Salö är ordförande i studentkåren på högskolan i Gävle och sitter också med i disciplinnämnden. Han menar att det finns flera orsaker till att fuskandet har minskat.

– Numera har studenter ändrat sin bild på själva utbildningen. Nu har man ett jobb vid sidan av utbildningen vilket jag tror har en stor del att göra med att det fuskas mindre, säger Jeppe Salö. 

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".