Gävle

Företag i Gävle övervakar datanät

Fiberbranschen i Sverige genomgår nu en stor förändring. Från att ha handlat om praktiskt grävande för att dra bredband till kommunerna så handlar det nu om att fylla näten med innehåll - och där har det vuxit fram en ny marknad när det gäller övervakningen av näten.

När kommunernas bredbandsnät nu fylls med andra tjänster än bara internet - till exempel inom tv och telefoni - så ökar kraven på drift, övervakning och support.

Idag domineras branschen av tre stora företag som både bygger och sköter näten åt många - Relacom, Eltel och Telia.

Företag i Gävle
Men samtidigt finns det flera mindre företag som nu hittat en nisch genom att specialisera sig på att bara sköta just drift och övervakning. Ett av dem är Fiberdata, med huvudkontor i Gävle. Kontrollrummet liknar det i en industri. På skärmarna kan man följa dom olika stadsnäten som övervakas och eventuella fel.

Dålig överblick
Enligt branschorgansiationen Svenska stadsnätsföreningen så finns det idag ingen instans som har en samlad bild av marknaden och hur mycket den egentligen omsätter- inte ens post- och telestyrelsen har överblick eftersom inte alla telecomnät omfattas av lagen om elektronisk kommunikation.

Men klart är att fiberutvecklingen går fort. Idag har drygt en miljon hushåll möjlighet att få en uppkoppling - och via stadsnäten erbjuds konsumenterna allt från filmhyra till hemtjänst.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".