Gävle

Facken mycket kritiska till uppsägningar

Lärarfacken är mycket kritiska till att 43 lärare sägs upp i Gävle. Sammanlagt har nu 73 lärare sagts upp under drygt ett år samtidigt som Gävle kommun redovisar en vinst på 212 miljoner kronor.

– Det är förfärligt att 43 kompetenta lärare lämnar organisationen samtidigt som Gävle kommun visar ett plus på 212 miljoner kronor, säger Stefan Thunström, Lärarförbundets vice ordförande i Gävle.

– Många lärare känner ilska, frustration och vanmakt. En del lärare har blivit varslade tre-fyra gånger, säger Karin Ahlgren, ordförande för Lärarnas riksförbund i Gävle.

Det var plågade ansikten på lärarfackens företrädare när Barn- och ungdomsförvaltningens företrädare på torsdagsmorgonen la fakta på bordet. Ytterligare 43 lärare ska bort och sedan tidigare har redan 30 lärare sagts upp på ett och ett halvt år, en uppsägningstakt som är orimligt hög, ja rent av den högsta i landet, menar facken, som undrar hur politikerna i Gävle kommun tänker när de spar på skolan för tredje året i rad samtidigt som kommunen går med över 200 miljoner i vinst.

– Budgetposter är ett uttryck för politiska prioriteringar och den frågan vi ställer oss är vilken kvalité vi vill ha på den kommunala grundskolan, säger Karin Ahlgren.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund tycker att avskeden är dubbelt olyckliga eftersom det behöver rekryteras lärare de kommande fem åren då stora pensionsavgångar väntar, en anledning för kommunen att satsa på skolan några år för att behålla kvalitet och kontinuitet, menar facken.

Anledningarna till nedskärningarna inom de kommunala skolorna är minskade elevkullar och konkurrens från friskolor. Lärartätheten kommer inte att påverkas eftersom elevantalet minskar.

– En del elever behöver byta lärare och det blir en omstrukturering ute i skolorna, det är det som är konsekvensen, säger Carola Helenius-Nilsson skolchef i Gävle Kommun.

Gävle kommun inte utesluter att det kan bli fler uppsägningar om elevantalet i de kommunala skolorna fortsätter att minska.

Christian Höijer
chistian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".