Kartan visar var stationen skulle kunna ligga. Foto: Banverket
gävle

Ostkustbanan kan läggas om

Den nya planerade tågstationen vid Sjukhuset i Gävle, Gävle västra, kan komma att bli hållplats också för pendeltågstrafiken till Sundsvall. Banverket föreslår att hela Ostkustbanan och dess passagerartrafik läggs om via den nya stationen.

Det är på torsdagskvällen som Banverket bjuder in allmänheten till ett möte kring en ny hållplats för regionaltåg vid Gävle sjukhus.

Inledningsvis har främst Tåg i Bergslagen nämnts som tänkbara trafikanter av Gävle västra, men nu öppnar Banverket för att det också kan bli aktuellt med tåg norrifrån vid den nya stationen.

Men den idén gillas inte av Ulrika Holmgren, som är boende i området där den nya tågstationen eventuellt ska byggas.

– Det är ju jättenegativt för vår del. Otroligt negativt för vårt område som redan i dag har en dålig miljö på grund av tåggenomfarten som den är. Det skulle vara en oerhört stor omställning för oss med så mycket trafik som skulle komma den vägen. Det skulle vara ett hårt slag för vårt område, säger hon. 

Ser ni någonting positivt med att eventuellt kunna få en nära förbindelse med norr?

– Nej, det kan vi inte se, för vi har så nära till stationen ändå, säger Ulrika Holmgren.

Men det kommer att dröja innan ett definitivt beslut kommer.

– Ett beslut kan komma om två år, det kan dröja ännu längre innan vi vet om Ostkustbanan ska flyttas hit, så ett alternativ kan vara att bygga ut Gävle Västra i någon etapplösning. Någon enklare variant från början som vi sedan kan bygga på till de här fulla förslagen som vi har tagit fram, säger Susann Appelqvist, ansvarig för Gävle västra-projektet vid Banverket.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".