Christian Lind, arbetslös i Edsbyn. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Ovanåker

Allt fler unga utan jobb

Ovanåkers kommun har nu den högsta ungdomsarbetslösheten i landet. I dag står 13,7 procent av ungdomarna mellan 18-24 år utanför arbetsmarknaden. En av de är 19-årige Christian Lind som har arbetat på Östanåsågen i fyra veckor men som nu blir arbetslös igen.

Tidigare hade Ovanåkers kommun den lägsta ungdomsarbetslösheten, men efter alla uppsägningar inom träindustrin, bland annat på Svenska fönster och Edsbyverken har kommunen nu den högsta ungdomsarbetslösheten i landet.

– Man vill ju tjäna pengar och ha något att göra om dagarna, säger 19-årige Christian Lind som nu är arbetslös.

Många ungdomar har drabbats när företag i Ovanåkers kommun sagt upp personal. Som sist anställd får de sluta först och för de som aldrig haft ett jobb är det nu svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. I dag är 13,7 procent av ungdomarna mellan 18-24 år utan jobb.

Coachningsamtal
Björn Ingesson jobbar som ungdomskonsulent i Ovanåkers kommun. Han berättar att man satsar mycket på personliga coachningsamtal en gång i veckan och kortare arbetsförlagda utbildningar för att få ut de i jobb. Härnäst startar en validering i data, ett samarbete med gymnasiet.

– Det kan vara en del som kanske inte har några betyg alls med sig från skolan men som är jätteduktiga på data och då får man slussa in de på det spåret, säger Björn Ingesson.

Hur ser framtiden ut för ungdomar i Ovanåker?

– Vi har otroligt starka företag så det ska mycket till innan någon lägger ner så när hjulen börjar snurra igen så kommer det att finnas jobb.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".