1 av 3
Flera småbutiker i Gävle city har problem. Foto: Anders Ekholm
2 av 3
Tommy Hellstrand. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
3 av 3
Eva Olsson
Gävle

Småbutiker får det allt kärvare

Allt fler småbutiker får svårare att klara sig då vi konsumenter handlar mindre i finanskrisens spår. ”Folk håller hårdare i plånboken”, säger flera butiksägare i centrala Gävle som Radio Gävleborg pratat med och många småbutiker överväger att stänga för gott om inte trenden vänder.

Det är dystra framtidsvisioner som många butiker nu har i centrala Gävle. Hifi butiken kommer troligtvis att läggas ner men den är inte den enda.

– Det ser ut att inte gå så bra för oss i den här krisen. Vi måste göra drastiska åtgärder och minska på personalen, säger Tommy Hellstrand som driver Hifi-butiken.


Om det inte vänder till sommaren läger jag ner verksamhen, säger en annan småföretagare. Vad Radio Gävleborg erfar så finns det minst tre butiker i Gävle city som funderar på att stänga sin butik.

– Jag tycker att det är jättesynd, säger Eva Olssons som arbetar på Gävle Centrumsamverkan.

Att småföretagare i Gävle city ser en sådan mörk framtid bekymrar Eva Olsson och hon menar att det inte finns tillräckligt mycket konsumeter för att få en blomstrade handel i Gävle. Hon jobbar nu på att få hit familjer från andra städer som bor här på hotell och shoppar på dagarna.

– Gävle är för litet. Andra destinationer, som till exempel Falun-Borlänge har gått ihop för att möta konkurrensen, säger Eva Olsson.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".