gävleborg

Postproblem för personer med skyddad identitet

Personer med skyddad identitet riskerar att hamna i Kronofogdens register eftersom förmedlingen av till exempel räkningar till personer med hemlig adress inte alltid fungerar. I Gävle-Dala-regionen är det 334 personer som har skyddad identitet.

I Gävle-Dala-regionen är det alltså 334 personer som har skyddad identitet. Det innebär bland annat att deras adresser inte får lämnas ut.

Istället måste den skyddade personen se till att företag och myndigheter skickar post via Skattekontoret i Gävle som sen skickar den vidare.

Men den här postkedjan kan brista på flera ställen.

Jenny Segeljakt på Skatteverket ger ett exempel:

– Ett problem är att vi när vi får posten inte förstår vem som ska ha den, till exempel det står bara ”skyddad kund”, då måste vi skicka tillbaka den till avsändaren, säger hon.

Allt det här tar tid. Om räkningen kommer för sent, och inte kan betalas när den ska, kan det dimpa ner ett krav från Kronofogden i brevlådan istället.

Barbro Stenlund jobbar på Kronofogden och hon säger att de jobbar hårt för att de här ärendena inte ska gå så långt som till en betalningsanmärkning får det kan slå hårt mot en personen med skyddad identitet.

– De har väldigt svårt för att till exempel hyra bostad i och med att personer som har skyddad identitet så måste de ofta flytta. De hittas igen där de bor och så måste de söka sig en ny bostad - de måste flytta väldigt ofta, säger Barbro Stenlund på Kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".