Brist på organ i Sverige!

Det är stor brist på organ i Sverige, något som får allvarliga konsekvenser. Det leder till att färre transplantationer kan utföras och att nödvändiga transplantationer skjuts på framtiden. Håkan Hedman som är ordförande för organisationen Livet som gåva, där patientorganisationer och transplantationsläkare samlas, beskriver situationen som mycket allvarliga.
Antalet organdonatorer i Sverige har minskat med en tredjedel under dom senaste tio åren. Det främsta skälet till bristen på organ är, säger Håkan Hedman, att man inte känenr till hur den avlidne skulle ha ställt sig till att donera sina organ. Marianne Hellblom i Gävle, har nedsatt njurfunktion å hon är en av alla dom männsikor som väntar på ett organ. Under tiden tvingas hon gå i dialys 12 timmar i veckan: I o med bristen på organ kan inte nödvändiga transplantationer göras, å konsekvenserna kan bli allvarliga , enligt Håkan Hedman på Livet som gåva: Åsa Hägerström är 27 år. När hon var 20 så visade det sig att hon hade Alports syndrom - vilket innebär att filtren i njurarna förstörs. I drygt ett år fick hon dialys, vilket påverkade henne så här: på hösten 98 skedde transpaltionen på akademiska sjukhus i uppsala. en operation som gick bra. 10 - 12 centimeter ärr på buken. Åsas mamma var det som donerade en njure till sin dotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".