En av valparna som snart får ett nytt hem. Foto Magnus Hansson SR Gävleborg.
Söderhamn/Gävle

Får leva vidare

Det såg länge ut som de omhändertagna hundvalparna skulle bli avlivade eftersom ingen ville ha dem. Men efter att ha figurerat flitigt i media de senaste dagarna är det nu flera som hört av sig och som vill ta hand om dem.

Den 10 februari omhändertog polisen i Gävle nio hundvalpar och deras mamma eftersom hundarnas ägare misskötte dem.

Länsstyrelsen beslutade att hundarna skulle säljas och det blev polisens uppgift att sköta det. Men det visade sig vara en svår uppgift.

– Jag tror folk har backat pågrund av raserna i mamman. Det är både schäfer, amerikansk staffordshire bullterrier och rottweiler i henne, säger Lotta Persson som driver hundpansionatet i Söderhamn där hundarna bott de senaste veckorna.

Nedringda
Pågrund av svårigheterna med att hitta nya hem till hundarna har det funnits en risk för att de skulle behöva avlivas. Men efter att historien om valparna varit med i både lokal- och riksmedia så har polisen idag blivit nedringda av personer som vill ta hand om hundarna. Bara under en timme i morse ringde 24 personer.

– Det tycker jag är jättebra. Jag har ju funderat på hur det skulle sluta. Inte skulle jag vilja vara med om de skulle bli tvungna att ta bort dem. Det är jättemysiga valpar och även mamma är jättemysig, berättar Lotta Persson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".