På måndagen fanns specialister på plats för krissamtal med personalen efter rånet mot Systembolaget i Hemlingby i lördags. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Krissamtal efter rånet

I lördags rånades Systembolaget i Hemlingby, strax söder om centrala Gävle. Och under helgen har Systembolagets ansvariga jobbat hårt för att ge stöd åt personalen.

På fredagen fanns specialister i krishantering på plats från ett bevaknings- och säkerhetsföretag för att prata med dom 14 anställda.

Fredrik Lövgren är butikschef på Systembolaget:

”Tufft för alla”
– Klart att det var tufft för alla när det hände i lördags, men vi påbörjade krissamtal direkt. Systembolaget har en färdig organisation vid sådana här tillfällen. Personalen har ändå tagit det bra efter omständigheterna. Personal från andra butiker har fått rycka in medan vi haft krishantering med specialister här under dagen.

Det var i lördags som två maskerade män rånade Systembolaget i Hemlingby. Enligt vittnesuppgifter så bar männen ett pistolliknande föremål och en rostig hammare.

Polisen ligger lågt
På polisen är man förtegen med uppgifter, men bevis har säkrats från ett 50-tal vittnen. Dessutom finns rånet filmat med bevakningskameror, film som polisen tagit i beslag och analyserat.

Lennart Styrman är förundersökningsledare på polisen.

– Vi jobbar vidare med vittnesförhör och brottsplatsundersökningar. Vi har en god bild av det som hänt och hoppas kunna gripa gärningsmännen.


Få kunder
På Systembolaget i Hemlingby var det få kunder under måndagen, men Birgitta och Leif Andenius kände inget obehag när de besökte butiken.

– Nej, det lär väl knappast hända här igen. Och inte nu tidigt en måndag.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".