Yvonne Oscarsson, distriktsordförande och gruppledare i landstinget för Vänsterpartiet
landstinget

Vänsterkritik mot ny organisation

Just nu pågår förhandlingar om en ny politisk majoritet i Landstinget Gävleborg. Under mars väntas det blir klart om Social-demokraterna, Miljöpartiet och Centern inleder samarbete. För att bereda väg ska det bildas en ny politisk organisation där två nämnder slopas, och det väcker kritik från bland andra Vänsterpartiet som ställs utanför.

1 januari 2007 trädde den nya politiska organisationen med nya nämnder i kraft.

Nu föreslår demokratiberedningen att Hälso- och sjukvårdsnämnen och Service- och fastighetsnämnden läggs ned och att de frågorna hamnar direkt under landstingsstyrelsen.

De förslår också att landstingsstyrelsen utökas med två ledamöter till 15 och lika många ersättare.

Den här omorganisationen ska ses som ett led i det nya politiska samarbetet och att bereda plats för Centern.

För att snabbt få till en ändring ska frågan behandlas den 10 mars i landstingsstyrelsen för att kunna beslutas vid det extra fullmäktigemötet 24 mars då eventuellt en ny politisk majoritet ska väljas.

Vänsterpartisten Yvonne Oscarsson är mycket kritisk till den snabba handläggningen.

– Det här tror jag tynger på det politikerförakt som finns bland medborgarna. Man fullföljer inte det åtagande man har samtidigt som man håller på att göra upp nya överenskommelser med nya partier. Man kan väl avsluta schyst och göra det på ett rättrådigt sätt innan man drar igång något nytt med en annan partner, säger hon.

Men det har ju uppstått som många säger en extraordinär situation, kan man inte ha överseende då?

– Nej, jag tycker inte det när det gäller så viktiga frågor som grundläggande demokratiska processer. Jag tycker att det är överordnat för att det kan man göra samtidigt. Det ena behöver absolut inte utesluta det andra, man kan ha schysta diskussioner med de man samarbetar med, samtidigt som man har nya diskussioner med nya samarbetspartners, tycker Yvonne Oscarsson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".