Ambulanstransport. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Söderhamn

Handikappad fast i ambulanskarusell

Handikappade Marie-Louise Gedda Bengtsson från Söderhamn, som varit allvarligt sjuk och nyss hemkommen efter en månad på sjukhus, tvingades under ett helt dygn att åka 30 mil ambulans för en under-sökning som tog tio minuter att göra.

Det var den 22 januari i år som Marie-Louise Gedda Bengtsson, som lider av flera sjukdomar, tvingades åka fram och tillbaka i Hälsingland med ambulans.

– Att misshandla en dålig människa på det här sättet, en människa som är alldeles slut och har ständiga ryggsmärtor ska behöva åka runt så här i 30 mil, säger Sven-Erik Bengtsson, make till Marie-Louise.

Misstänkt blodpropp
Det hela började med att Marie-Louises personliga assistent misstänkte att hon fått en blodpropp i benet och ringde då efter en ambulans till familjeläkarjouren i Söderhamn. Där gjorde personalen bedömningen att hon borde röntgas och därför transporterades Marie-Louise till Bollnäs där hon fick vänta i tre timmar. Men då hade röntgenmottagningen i Bollnäs hunnit stänga och hon skickades vidare till Hudiksvall.

I Hudiksvall gjorde läkaren istället bedömningen att det inte var tillräckligt akut, och skickade därför hem henne till Söderhamn med en tid till en ultraljudsundersökning nästa dag. Totalt blev det alltså 30 mil i ambulans för Marie-Louise.

Okunskap och förbiseeden
– Det kan bero på okunskap eller på förbiseenden, jag vet inte vad kan ha varit i det här fallet, säger Stefan Back som är landstingsledningens medicinske rådgivare.

Ambulanstransporterna har de senaste åren ökat kraftigt i delar av länet, bland annat på grund av vården koncentrerats till ett par orter samt att patienterna blivit fler och sjukare patienter.

Mer kommunikation
Men för att undvika att patienter fastnar i vårdkarusellen som Marie-Louise måste personalen i landstinget bli bättre på att kommunicera med varandra menar Stefan Back.

– Det är kommunikation och information i första hand. Vi måste kommunicera med varandra innan vi skriver remisser så att allt är tydligt så man förhoppningsvis kan få bra och korrekta svar från början, säger Stefan Back.  

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".