Yogaställningen Kobran - kanske något för fängelsepersonalen? Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Gävle

Fängelsepersonal ska bli yogainstruktörer

Nu ska personalen på landets fängelser få utbilda sig till yogainstruktörer för att kunna införa yoga som stöd i den programverksamhet som fångarna deltar i. Det gör man efter att kriminalvården har låtit utvärdera fördelar och nackdelar med yoga i fängelsemiljön.

På Gävleanstalten, liksom på flera andra anstaler runt om i landet, har man redan kört yoga i flera omgångar eftersom man har en engagerad anställd och det har funnits intresse bland dom intagna.

Då har det varit något som internerna gör på fritiden, nu ska yoga införas som stöd i Kriminalvårdens programverksamhet – alltså den sysselsättning som en del intagna gör istället för arbete på dagarna och också får lite betalt för. Yogan ska vara ett komplement till det arbete som redan finns med till exempel avslappning och andningsövningar.

Gävleanstalten
Mathias Darmell är kriminalvårdsinspektör på Gävleanstalten och han tycker att det är bra att yogan lyfts in i verksamheten.

– Det går att tillsätta resurser på ett helt annat sätt, säger Mathias Darmell

Den första utbildningen kommer att hållas i Örebro för Kriminalvårdens region Mitt om drygt en månad. I juni är det sedan dags för de anställda i Gävle och Mathias Darmell tror inte att det blir svårt att hitta anställda som är villiga att bli instruktörer.

– Det brukar alltid finnas ett intresse bland personalen att pröva nya saker, säger Mathias Darmell, kriminalvårdsinspektör på Gävleanstalten.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".