1 av 2
Lasse Svedlund, försäljare. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Frisören Ann-Sofie Drougge. Foto: Christian Höijer
gävleborg

Ny lag ger klirr i kassan - för vissa

I januari 2010 måste tusentals företag i Gävleborg byta ut sina kassaapparater på grund av den nya lagen om certifierat kassaregister som kräver att apparaterna har en särskild kontrollenhet inbyggd. Många företagare är kritiska till lagen men för de som säljer kassapparater blir det rejält klirr i kassan.

Från Skatteverkets sida har man klart deklarerat att 1:a januari fortfarande gäller för den nya lagen om kassaregister.

För de företagare som inte kan eller hinner få tag på kassaapparater gäller det att kunna visa kvitton för Skatteverket på att man beställt men inte fått maskinen levererad.

Det blir lär bli ett hektiskt och inkomstbringande år för Lasse Svedlund och andra i branschen som säljer kassaapparater när tusentals maskiner måste skrotas och bytas bara i Gävleborg.

Faktum är att så många nya kassaapparater ska ut på marknaden att Lasse Svedlund tror att det kommer att bli problem för säljarna att hinna med.

Frisören Ann-Sofie Drougge är positiv till att Skatteverket vill komma åt fuskarna i branschen, men tror att det blir stora problem att hinna till första januari då den nya lagen för kassaregister träder i kraft.

– Försäljarna pratar om att mellan 250 000 och 300 000 kassasystem ska bytas i Sverige, och då kommer vi att få kaos under det sista kvartalet i år, säger hon.

Anledningen är att direktiven för hur de nya kassaapparaterna skulle utformas frös inne i EU:s byråkrati under flera månader, och först 12:e januari i år visste branschen hur maskinerna skulle konstrueras för att möta Skatteverkets krav.

Risken är nu att lagen träder i kraft utan att alla butiker har hunnit få några nya kassaapparater.

Ett annat bekymmer för företagarna är att varje enskild företagare måste ha en egen kassaapparat, något som kan ställa till det för exempelvis frisörer.

--En vanlig kassaapparat kan ju bara hantera ett företag juridiskt sett och då är det tyvärr så att i många fall så måste varje hyrstol ha varsin kassaapparat. Det är ju inte trevligt att det står 4-5 kassaapparater på rad i en större frisörsalong naturligtvis, men det är tyvärr så det kommer att se ut, säger Lasse Svedlund.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".