Hans-Olov Andersson, hamnkapten för småbåtshamnen Fliskärsvarvet i Gävle. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Miljöfarlig tvätt av båtar ska upphöra

För att minska utsläppen av farliga ämnen från båtbottenfärger vill regeringen att alla småbåtshamnar ska skaffa särskilda anläggningar för att tvätta båtarna. Från och med nästa år ska hamnarna också kunna söka bidrag för att bygga båtbottentvättar, men på småbåtshamnen Fliskärsvarvet i Gävle har man redan investerat i en tvätt.

Hans-Olov Andersson visar på den betongplatta hamnen har byggt. Jämte plattan står en stor gul lift som kan lyfta upp båtarna över plattan och sedan åker spolvattnet ner i brunnar där det sker en separation. De tunga, och kanske hälsofarliga partiklarna, sjunker och det rena vattnet åker ut igen.

Fliskärsvarvet är alltså en av de första i landet som har byggt en miljöriktig båtbottentvätt. Men det är inte säkert att det blev en lönsam affär. För från och med år 2010 så kan hamnarna ansöka om bidrag för att bygga båtbottentvättar. Men Hans-Olov Andersson hänger inte läpp för det.

– De här bidragen ska man söka innan man bygger tvätten, men det visste inte vi, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".