Det går bra för pantbankerna i landet. Foto: Scanpix
Gävle

Pantbanker täljer guld

Finanskris och lågkonjunktur drabbar inte alla negativt. På pantbanken i Gävle går det tvärtom bättre än någonsin just nu. Det går så pass bra att banken fått lov att både utöka sina öppettider och nyanställa.

Lågkonjunktur i samhället betyder motsatta förhållanden för pantbanken som ryms i en liten källarlokal i centrala Gävle. Både öppettider och arbetsstyrka har fått lov att utökas till följd av att allt fler nu hamnar i behov av att snabbt låna pengar.

– Vi har ökat vår omsättning med 250 procent, säger Göran Perzon som är vd för pantbanken i Gävle. 

Hyllorna är fulla med värdesaker, mestadels guldsmycken, som satts i pant av kunder som kommer från hela Gävleborg, Dalarna och Uppland. Mängder av smycken som sedan inte lösts ut ligger nu uppradade i bankens stora glasdisk för att säljas.

Inget dåligt samvete
Göran Perzon har inget dåligt samvete över att tjäna på att andras ekonomiska bekymmer. Som han ser det fungerar pantbanken som en räddare i nöden och att jobbet som pantbanksägare handlar om mer än bara affärer.

– Vi ringer ibland och påminner om att de måste lösa ut sina saker. Det gör vi av omsorg av våra kunder. Vi tjänar inget på det. Det vi tjänar på är om prylarna inte löses ut och de går istället till försäljning, säger Göran Perzon.

Therese jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".