Gävleborg

Allt fler våldshotade kvinnor gömmer sig

Kvinnor som tvingas gå under jord och gömma sig för våldsamma män blir fler för varje år. Förra året fick 63 personer i Gävledala-regionen så kallad kvarskrivning, bara en helt ny identitet är ett starkare skydd. De allra flesta som behöver ett skydd är kvinnor, och en av dem är Jessica.

I dagarna faller domen mot den man som har gjort livet till en mardröm för Jessica från Gävle. Under fem månader hade de ett förhållande, och det var en tid fylld av våld och hot.

– Han sa att han älskade mig så mycket, samtidigt som han slog mig. Det här hände flera gånger varje dag, och i början blev jag chockad men sen blev det vardag. Men jag blev bedövad och till slut trodde jag att det var hans sätt att visa kärlek, berättar Jessica.

Jessica tillhör ändå den lilla grupp kvinnor som till slut vågar polisanmäla. Hon lämnades sällan ensam, och fick aldrig tid att reflektera. Men en kväll blev hennes pojkvän försenad och Jessica ringde en väninna.

– Det var en av mina bästa vänner. Jag hade aldrig berättat för henne hur det låg till, men hon hade ju anat. Hon sa åt mig att omedelbart ringa polisen, och det gjorde jag. Utan att tänka en tanke slog jag bara numret.

Jessica sa namn och personnumret på pojkvännen och han var inte okänd för polisen. En patrull skickades till lägenheten och efter en natt på hotell fick hon hjälp av polisen och kvinnojouren att fly till hemlig ort där hon nu bor i en egen lägenhet.

Men de dagliga hoten mot Jessica gjorde att hon ville ha ett skydd. Hon sökte och beviljades skyddade personuppgifter och kvarskrivning. Det innebär att hon fortfarande är skriven på sin gamla adress, men all hennes post går via skatteverket.

Det är också skatteverket som beviljar kvarskrivning, något de gör i allt fler fall. 2008 beviljades 63 personer i Gävle-Dalaregionen kvarskrivning, 54 stycken år 2007 och 37 stycken 2006.

Det här innebär att Jessica tvingas hålla sin historia hemlig för alla hon möter. Och trots skyddet kan hon inte känna sig trygg. Hon är rädd för att mannen hon levde med ska hämnas.

– Jag är säkert tryggare än jag själv tror men jag är ändå rädd.

Jessica har lämnat allt som var hennes liv. Vänner, familj och ägodelar. Ändå är det just tryggheten hon saknar mest.

– Han raserade ju all min självkänsla och allt självförtroende. Min inre trygghet och min yttre. Allt det är borta, konstaterar Jessica.

Nu i dagarna faller alltså domen mot mannen som Jessica hade ett förhållande med. Han riskerar max nio månaders fängelse.

– Jag tycker det är fruktansvärt att han ska få så lite tid när jag får så lång tid. Mitt liv är ju förstört för så lång tid framöver. Det är inte rättvist, det borde vara tvärt om, säger Jessica.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".