1 av 2
Skiss över den framtida whiskybyn. Foto: Montage av Mackmyra whisky
2 av 2
Magnus Dandanell är vd för Mackmyra whisky. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Storsatsning på whisky i Gävle

Mackmyra Whisky i Gävle storsatsar och kommer att bygga ut sin verksamhet på ett 30 hektar stort område på västra Kungsbäcksområdet i närheten av Högskolan i Gävle. Det nya etableringsområdet kommer att kallas för Whiskybyn med ett gigantiskt destelleri, lagring, verkstäder, restaurang och turistboende.

Hela anläggningen beräknas bli klar 2019 och kommer att kosta minst en halv miljard kronor. Storsatsningen kommer att kunna ge minst 250 nya arbetstillfällen.

Magnus Dandanell är vd för Mackmyra whisky och berättar varför man satsar så stort:

– Vi ser en stor potential för svensk whisky och vi tror att den potentialen finns i hela världen.

Långsiktigt så räknar Mackmyra whisky med att exportera flera miljoner whiskyflaskor per år.

Förutom att man vill exportera flaskor till Europa och USA så vill man också locka turister från hela världen. Det socialdemokratiska kommunalrådet Per johansson i Gävle tror att det kan komma 100 000 turister till anläggningen varje år.

– Jag tror att det kommer att betyda jättemycket för besöksnäring och för sånna evenemang som är knuten till det. Det kommer att bli en synergieffekt med andra attraktiva besöksmål som finns i kommunen, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".