Skutskär

Industriföretag bryter trenden

Skutskär i Älvkarleby kommun är precis som många andra kommuner hårt drabbat av lågkonjunkturen. Men det det finns företag som går mot strömmen.

Serviceuppdrag inom den svenska kärnkraftverken har gjort att Skutskärsbolaget MIIAB, Mellansvenska industriinstallationer, är på väg mot ett nytt omsättningsrekord.

– Vi har mycket jobb. Det kan vi nog tacka kärnkraften mycket för, säger Robin Bye, som arbetar som svetsare på företaget.

Maskiner går varma
Maskinerna går varma i verkstan i utkanten av Skutskär. Det som började som något litet för tjugo år sedan sysselsätter i dag ett 90-tal man, periodvis betydligt fler.

Fokuset ligger på avancerade rörkonstruktioner och med tiden har kärnkraftverken blivit storkunder. Sedan en tid sköter bolaget kontinuerligt rörservicen i Forsmark, samtidigt är man inblandade som underentrepenörer i stora serviceuppdrag på såväl svenska som finska kärnkraftverk.

Omsättningsrekord
Förra året blev det omsättningsrekord och i år ser det ännu bättre ut. Det tuffa tiderna märks mest av på att folk hör av sig och vill ha jobb, berättar bolagets VD Leif Hemström.

– Det har varit otroligt med folk som har ringt hit och sökt jobb. Även andra företag har ringt, eftersom de vet att vi har mycket jobb på kärnkraften, och frågat om de kan hyra ut folk och så vidare. Det märks ju verkligen på det viset.

Vad tänkte när du fick höra om kärnkraftsuppgörelsen? 

– Det öppnar ju upp för att fortsätta serva och höja effekten av de gamla och det finns ju även utrymme att för bygga nya om det behövs. Så det är bara positivt.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".