Alla Sandvikenbor kan sträcka lite extra på sig idag när deras Malena Ernman vann den stora finalen av melodifestivalen i Globen. Foto: Sören Andersson/Scanpix
Melodifestivalen 2009

Ernman vann schlagerfinalen!

Malena Ernman från Sandviken vann den stora finalen av årets melodifestival i Globen med sin operapop-klingande La Voix.

Malena Ernman kom med i Melodifestivalen som joker, och ansågs på sin höjd kunna ta sig vidare till Andra chansen från början.

Hennes Fredrik Kempe-skrivna operapoplåt La voix tog sig dock mycket längre än så. Direkt till final från deltävlingen i Malmö, och därefter succé i finalen – full pott av folket, men bara en åttondeplats av juryn, måste tilläggas.

Angenäma bekymmer
Segern i Melodifestivalen ställer troligen till angenämt bekymmer för 38-åriga Ernman, som är hett eftertraktad på operascener över hela världen. Redan på söndagsförmiddagen skulle mezzosopranen ta ett flyg till Tyskland för att börja jobba ”på riktigt” igen.

af Ugglas tvåa
Tvåa blev Caroline af Ugglas, som efter tio som udda fågel i Musiksverige nu får sägas vara folkkär. Hon fick även näst flest röster av folket. EMD kom trea, efter att ha fått rätt jämna poäng av såväl tv-publik som jury.

Sämre gick det för Måns Zelmerlöw, som inför finalen hade nämnts som vinnarfavorit. Det blev bara en fjärdeplats för Zelmerlöw, trots att han fick högst poäng av juryn.

12:e maj smäller det
Tisdag den 12 maj tävlar Sverige i den första semifinalen i schlager-EM i Moskva, och förhoppningsvis återfinns Malena Ernman även i startlistan när finalen avgörs fyra dagar senare. Ett par veckor senare kommer hon till Sandviken för att inviga Göranssons Arena med Tomas Ledin som också bott i stan.

SR Gävleborg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".