Engelska skolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Engelska skolan nyanställer lärare

Till hösten får Engelska skolan drygt 300 nya elever när årskurs 4 och 5 startar. Och det stora intresset för de nya årskurserna göra att skolan nu måste nyanställa ett 15-tal lärare.

Engelska skolan i Gävle har fått in många ansöknigar till de 15 tjänster som de planerar att tillsätta till hösten då skolan utökas. Och enligt rektor Anna Ek kommer många sökande från de lärare som tidigare under vintern sagts upp av Gävle kommun.

– Neddragningar i Gävle kommun gör att många tvingas se sig om efter nya jobb och många söker sig nu till vår skola och vi har ju ett enormt söktryck, säger Anna Ek.

Samtidigt som Gävle Kommun sagt upp 43 lärare så nyanställer Engelska Skolan ett 15-tal. Runt 65 ansökningar har hittills kommit in och rekryteringsprocessen har precis dragit igång. Men det är inte bara svenska lärare som kan räkna med att få jobb.

– I slutet av mars åker jag till England för att rekrytera lärare, säger Anna Ek. 

Runt 330 elever väntas alltså börja till hösten i årskurs 4 och 5. Och för att få plats med alla 900 elever som då kommer gå i Engelska Skolan så görs lokalerna på Söder Kungsgatan i Gävle om till enbart ett mellanstadie, eller en så kallad Junior School. Alla högstadieelever flyttas till Brynässkolans gamla lokaler och det blir en Senior School.

Till hösten satsar också skolan mycket på att anpassa lokalerna för de lite yngre eleverna.

– Vi anpassar lokalerna för yngre barn med bland annat lekrum men den största satsingen är på skolgården som kommer expandera och byggas om, säger Anna Ek.

Har skolan råd med det här?

– Ja absolut, det är lönsamt eftersom vi kommer få nya elever med skolpeng.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".