Gävle

Katt fastnade i jaktfälla

För en tid sedan råkade Marita Lindqvist utanför Gävle ut för en skräckupplevelse. Hennes katt försvann och var borta under två dygn. Sedan hittade hon igen den - inspärrad i en jaktfälla.

Det var i höstas som Marita Lindqvists katt helt plötsligt var borta. Den brukar alltid komma hem på kvällarna, säger Marita Lindqvist. Men en kväll kom den inte hem.

Marita Lindqvist och hennes man letade då efter katten och efter drygt två dygn så hittade de igen katten i en jaktfälla.

– Mitt hjärta dunkade. Jag tordes inte öppna den ifall den skulle göra katten illa, säger Marita Lindqvist som hela tiden hörde sin katt jama där inne.

Men det gick bra för katten Vilma. Värre var det för den duvhök som av misstag hade trasslat in sig i fällan som är avsedd för rävar och grävlingar, berättar Marita Lindqvist.

– Den satt med foten fastklämd i en av luckorna, säger Marita Lindqvist och pekar på fällan.

Marita och hennes man lättade då på fällan så duvhöken flög in. Sedan kom ägaren till fällan och sköt duvhöken, säger Marita Lindqvist.

Och Marita är skeptisk till fälljakt överhuvudtagit.

– Det är fruktansvärt för djur att hamna i den här situationen, säger Marita Lindqvist.

Jägaren som äger fällan har avböjt att kommentera.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista