gävle

Rektor stoppar bloggar om elever

Vid Borgarskolan i Gävle har rektor Olof Leijonhufvud gripit in och stoppat bloggar som spred kränkande uppgifter om elever på internet. Rektorn har ingen egen befogenhet att stoppa olämplig publicering, men genom bloggadministratörens försorg har han ändå lyckats göra det, något som elever uppskattar.

Bloggar eller diskussionsforum på internet kräver precis som all publicering ett moget omdöme säger Borgarskolans rektor Olof Leijonhufvud.

Uppmanar att polisanmäla
Om någon känner sig kränkt av det som skolkamraterna skriver uppmanar han den drabbade att polisanmäla och han har själv redan lyckats få bloggadministratören att plocka bort kränkande skriverier.

Det gällde särskilt en elevblogg som skulle handla om skvaller från Borgarskolan, berättar han:

– Då har man namgett ett antal elever och givit dem olika epitet och sagt saker och ting om eleverna som de upplever som felaktiga och kränkande.

Ska det tolkas som att elever inte är mogna att nyttja yttrandefriheten som finns på nätet?

– Jag tror inte att de elever som startat det här är medvetna om vilken skada de gör mot andra elever. Skillnaden när man är på nätet är att det ständigt finns kvar och man kan inte ångra det man har gjort, menar han.

Om det händer igen griper du in på nytt?

– Ja, om jag kan göra det ska jag försöka dra mitt strå till stacken.

Tryggt att rektor ingriper
Att rektor griper in uppskattas alltså av eleverna. Det ger trygghet tycker Markus Wahlberg, förstaårselev på Borgarskolan.

– Jag tycker det är rätt, ingen ska behöva känna sig kränkt i skolan.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista