Gävle

Elever visade porrfilm under lektionstid

Hot, kränkningar och nu senast sjundeklassare som tvingades se porrfilm på lektionstid. Det senaste året har varit oroligt på Stigslundsskolan i Gävle, och många föräldrar tycker att skolan gjort för lite för att ge eleverna arbetsro.

I höstas rapporterade Radio Gävleborg om bränder, skadegörelse och våld på Sitgslundsskolan. Då sa ledningen på skolan att återgärder skulle sättas in, och föräldrarna i den berörda klassen träffades och kom överens om riktlinjer och regler.

– Det har varit oroligt i den här klassen och vi har haft samtal och möten med föräldrarna under hela läsåret sedan september för att försöka få ordning på det här, men vi har faktiskt inte lyckats riktigt bra, säger Uno Axelsson, rektor på skolan.

Porrfilm
Situationen har alltså inte förbättrats nämnvärt under vårterminen. För en vecka sedan när en lärare var tvungen att lämna klassrummet under en kort stund, kopplade några av eleverna upp sig på en datorn som stod i klassrummet, och visade en porrfilm på filmduken med grova sexuella scener.

– En av eleverna tog ett kort på klassen och la ut det på sin bilddagbok på internet och hånade sina andra klasskamrater för att de blev illa berörda, säger en förälder som inte vill framträda med sitt namn eller röst av hänsyn till sitt barn.

Föräldrar upprörda
Och det är flera föräldrar som inte tycker att skolan gjort tillräckligt för att den majoritet av eleverna i klassen som sköter sig ska få arbetsro.

– Mitt barn är otroligt trött på att lektion efter lektion går bort. Det här innebar att de inte kunde slutföra den här lektionen över huvudtaget, säger en förälder.

För att komma till rätta med problemet har nu Stigslundsskolan satt in extra resurser i klassen.

– Det vi gjort nu är att vi har satt in en resurs, alltså ytterligare en person i klassen som kommer att vara med på genomgångar och jobba med färre antal elever och jobba strukturerat med de här eleverna som inte riktigt funkar i helklass, säger Uno Axelsson.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista