Många skolor saknar internetfilter

Endast två kommuner i Gävleborg, Bollnäs och Ovanåker, har skaffat filter på alla skoldatorer. Där kan eleverna inte surfa in på vissa hemsidor som innehåller till exempel porrfilmer. En enkel lösning som fler kommuner borde kunna ta efter, tycker Kristoffer Ljungberg på IT-enheten i Bollnäs.

– Det finns många leverantörer på marknaden och vi har valt ett som vi tycker är användarvänligt och bra, säger Kristoffer Ljungberg.

Många kommuner har inte ett sådant filter, vad kan det bero på?

– Det vet jag faktiskt inte. Man kanske inte har insett vidden av det hela.

När en lärare på Stigslundsskolan i Gävle lämnade klassrummet för kort stund i förra veckan surfade en elev in på en sida som innehåller grova porrfilmer och spelade upp det inför hela klassen på en filmduk.

Och det har fått många av elevernas föräldrar att reagera starkt. Men med ett filter, som gör det omöjligt att komma in på den här typen av hemsidor, hade det här kanske aldrig hänt.

Efter en rundringning som Radio Gävleborg gjort visar det sig att endast Bollnäs och Ovanåker har infört sådana här spärrar i skoldatorerna.

I Sandviken och Nordanstig finns finns det i vissa skolor, men i de andra kommunerna har man alltså inget filter.

Uno Axelsson är rektor på Stigslundsskolan och han är inte säker på om ett filter skulle löst problemet i den här situationen:  

– I det här fallet var det en undervisningssituation där läraren jobbar med datorn och det här var en tillfällighet att det skedde i klassrummet, säger Uno Axelsson.

Tror du att ett filter skulle kunna vara en bra lösning?

– Inte en hundraprocentig lösning för ungdomar är så pass duktiga att de nog har en förmåga att ta sig förbi olika filter om de vill göra det.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista