Par anhölls efter fräck företagskapning

Genom att kapa ett företags organisationsnummer kunde paret handla varor på kredit. Nu är de anhållna för grovt bedrägeri.

Mannen och kvinnan, 38 respektive 37 år gamla greps på onsdagen i en bostad i Skutskär efter att polisen hade genomfört husrannsakningar.

Stora mängder varor hittades då, som paret misstänks ha köpt genom att utge sig för att komma från det kapade företaget.

Genom att uppge företagets namn, adress och organisationsnummer har de köpt sportartiklar, vitvaror och heminredning på kredit från företag i Gävle, Stockholm, Jönköping och Uppsala län. Paret misstänks också ha sålt vidare en del av varorna på en annonssajt.

Anders Samuelsson, chef för Gävlepolisens ekorotel tycker sig se en ökning av antalet bedrägerifall.

– Det är möjligt att ökningen beror på att det är dåliga tider. Företagen vill sälja och kanske är det en bidragande orsak att många nu blir arbetslösa. Sedan har internet också öppnat upp en helt ny marknad, säger Anders Samuelsson.

Polisen har under dagen förhört paret men Anders Samuelsson vill inte berätta vad de har sagt i förhören. Han säger dock att den 38-årige mannen är känd i brottliga sammanhang sedan tidigare. Polisen räknar med att fler anmälningar kan komma in.

– Hittills handlar det om fem, tio företag som vi med säkerhet vet har haft påhälsning av de här två men det är möjligt att fler företag upptäcker samma sak, säger Anders Samuelsson.

Är det aktuellt med fler gripanden?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget, vi jobbar vidare med utredningen förutsättningslöst, säger Anders Samuelsson.

Polisen misstänker att paret också har sålt vidare en del av varorna på en annonssajt men nöjer sig med att säga att det totala värdet på varorna paret har kommit över uppgår till en ”avsevärd summa”.

– Jag tycker att det är viktigt att föra fram hur viktigt det är att företagare och privatpersoner är försiktiga. Man kan inte låta människor handla på kredit utan att vara säkra på att de verkligen kommer från det företag de utger sig för att komma från, säger Anders Samuelsson.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista