Lagman Tomas Attorp, Länsrätten, vill att regeringen omprövar sitt förslag. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Protester när regeringen vill flytta länsrätten till Falun

Regeringen vill slå samman länsrätterna i Gävle och Falun och göra Falun till den viktigaste kansliorten för länsrätten. Men Gävle är större och ligger bättre till än Falun och regeringens idé möter nu kritik bland personalen vid länsrätten i Gävle. Det är Gävle och inte Falun som ska ha status som kansliort tycker lagman Tomas Attorps vid Länsrätten i Gävle, som i ett brev till justitiedepartementet protesterar mot flyttplanerna.

Länsrätten är den domstol som enskilda kan vända sig till när de har kommit i kläm med myndigheter. Det kan röra sig om skattemål socialförsäkringsfrågor, socialtjänst och lagen om vård av unga. Att nu kansliet med länsrättens alla jurister ska förflyttas från Gävle till Falun – när Dalarna och Gävleborg går samman i en stor länsrätt – är för lagman Tomas Attorps i Gävle en högst osannolik nyordning. Detta eftersom de bor fler människor i Gävleborg än i Dalarna, och därmed förväntas fler ärenden tas upp i domstolen i Gävle.

Nu ska den här frågan avgöras i riksdagen och landshövding Barbro Holmberg är också en person som vill ha kvar kansliet i Gävle.

Cirka 25 personer berörs i Gävle av flytten och måste börja pendla till Falun om det här går igenom.

Men det är ytterst få som vill det eftersom flera redan nu pendlar från Uppsala och Stockholm. Det har gått så långt att man nu söker jobb någon annanstans istället som har bättre pendlingsmöjligheter än Falun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".