Anders Samuelsson, chef för ekogruppen på Gävleborgspolisen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
skutskär

Rekordstor företagskapning

På onsdagen grep polisen ett Skutskärspar som har sysslat med fräcka företagskapningar. Paret har lurat till sig varor på kredit för stora belopp med ett annat företags organisationsnummer. Nu sitter de anhållna misstänkta för grovt bedrägeri. Gävleborgspolisen har aldrig tidigare upplevt en så här omfattande brottslighet när det gäller  företagskapningar.

Den senaste tiden har polisen fått rapporter om så kallade företagskapningar på flera håll i landet.

Och på onsdagen kunde ett par från Skutskär - en 38-årig man, känd av polisen för tidigare brott, och en 37-årig kvinna - gripas misstänkta för grova bedrägerier.

Paret har kommit över ett organisationsnummer från ett företag som inte längre bedriver någon affärsverksamhet, sedan har de systematiskt använt sig av företagets organisationsnummer och lurat till sig varor på kredit. Varor som de sedan sålt vidare och tjänat stora belopp på.

Avslöjandet sker efter ett samarbete mellan polismyndigheterna i Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Jönköping. Gripandet av Skutskärsparet kunde göras efter drygt en månads kartläggning av brottsligheten och skedde utan dramatik.

Det företag som fick sitt organisationsnummer kapat av Skutskärsparet har inte drabbats något ekonomiskt, utan det är de butiker som blir lurade som är förlorarna.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".