Många byggen har lagts på is.

Oviss framtid för byggarbetare

Det blir ett mycket svagt år för bostadsbyggandet, spår Boverket i sin nya byggprognos. Mest kommer byggandet av bostadsrätter att minska. Och det här slår hårt mot den redan hårt ansatta byggbranschen där arbetslösheten nu ligger på närmare 11 procent.

Jan Johansson jobbar på ett av dom få bostadsrättsbyggen som pågår i Gävle just nu.

– Alla som är i byggsvängen blir drabbade naturligtvis. Det ser inte bra ut. Det är hemskt få byggen nu, säger Jan Johansson

I Gävle har redan flera bostadsbyggen lagts på is på grund av lågkonjunkturen. I Gävleborg är arbetslösheten bland den högsta i landet för byggandsarbetare, 16.6 procent. Genomsnittet i landet är 10.8 procent.

Och Boverkets prognos är dyster för byggnadsarbetarna. Byggandet kommer att minska i år. Sammanlagt räknar man med att 18 000 bostäder kommer att börja byggas eller byggas om i år. Och det innebär att antalet påbörjade bostäder i år blir färre än hälften jämfört med genomsnittet för åren 2005 till och med 2007.

Störst minskning blir det för bostadsrättsbyggandet följt av småhusbyggandet. När det gäller hyresrätterna däremot räknar Boverket med en ökning av byggandet bland annat beroende på lägre anbudspriser.

Men byggnadsarbetaren Jan Johansson i Gävle är tveksam om det verkligen kommer att byggas fler hyresrätter.

– Det är ju bra tankar, men frågan är om någon vill bygga hyresrätter. De ser väl mer pengar i villor och bostadsrätter. Det handlar om pengar.

Sammantaget räknar Boverket med en svag ökning i bostadsbyggandet nästa år, då man bedömer att runt 19 500 bostäder kommer att börja byggas. Samtidigt säger man att utvecklingen är svårbedömd eftersom man inte vet hur lång eller djup konjunkturnedgången blir.

Så för många av de byggnadsarbetare som i dag har jobb är framtiden oviss. En av dem är Andreas Engman, som är ny i byggbranschen.

– Jag har haft varsel över huvudet men fått vara kvar, så jag är glad för det.

Vad tror du krävs för att det ska vända när det gäller bostadsbyggandet?

– Kommunen har ju ett ypperligt tillfälle att renovera fastigheter och skapa arbetstillfällen för oss. Så det tycker jag de ska satsa på. Det är ju billigt att låna pengar, säger byggnadsarbetaren Andreas Engman.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".