1 av 2
Torbjörn Blomberg är en av dem som nu tvingas varsla för andra gången. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Anna Jensen Naatikka, ombudsman på IF Metall.
Gästrikland

Gästrikeföretag hårt drabbade

Krisen inom metallsidan fortsätter och allra värst har den slagit i västra Gästrikland där fackförbundet Metall snart kan räkna till 1 000 i antal varslade. De som drabbas tuffast är de småföretag som är underentreprenörer till ståljättar som exempelvis Sandvik och Ovako i Hofors.

Torbjörn Blomberg driver Blombergs Industriservice i Gästrike Hammarby och är en av dem som nu tvingas varsla för andra gången.

– Det är naturligtvis tungt i och med att man byggt upp en bra kompetens med de anställda, men det finns inte så mycket att välja på när jobben försvinner, säger Torbjörn Blomberg.

Siffrorna över de varsel som lagts i stålsektorn i västra Gästrikland är blytung läsning för facket IF Metall.

Sedan Sandvik Materials Technology meddelade att närmare 1 000 personer varslas om uppsägning har mängder av mindre entreprenörer följt med i strömfåran.

Ett efter ett faller småföretagen för åtstramningar, många för andra gången, som för Torbjörn Blomberg som både deläger och driver Blombergs industriservice i Hammarby där sammanlagt 26 av 42 personer kan försvinna.

Även Sitab i Sandviken där Stefan Bertilsson är anställd har varslat personal i två omgångar, om än inte lika kraftigt. Men tongångarna är ungefär desamma.

– Det är klart det känns av och det blir inte så god stämning av varsel, säger Stefan Bertilsson.

På IF Metall är det bråda dagar just nu. Samtliga är upptagna innan vi till sist får kontakt med ombudsmannen Anna Jensen Naatikka.

– Det är oftast minst två eller tre uppsägningsförhandlingar varje vecka. Jag var fackligt aktiv även under lågkonjunkturen i början på 90-talet och det här är inte ens i närheten. Det finns företag som inte ens har en order, säger Anna Jensen Naatikka. 

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".