gävleborg

Kommuner säger upp folk redan i år

Var tredje kommun i landet kommer att säga upp anställda redan i år som ett resultat av den senaste tidens försämrade ekonomi med minskade skatteintäkter. Det visar en enkät bland Sveriges kommuner som Sveriges Radio har gjort.

Ovanåker är inte ensam kommun i landet om att dra in på antalet anställda. Enligt Sveriges Radios enkät måste en tredjedel av landets kommuner redan i år säga upp personal för att minska sina kostnader.

I Gävleborg har alla kommuner utom Hofors och Bollnäs svarat på enkäten - och alla kommuner utom Ockelbo räknar nu med att få in färre skattekronor i år jämfört med när man gjorde budgeten i höstas, vilket betyder at förutsättningarna för kommunernas ekonomi ser helt annorlunda ut.

Sammanlagt handlar det om nästan 140 miljoner färre skattekronor för Gävleborgs kommuner - bara i Gävle, Ovanåker, Ljusdal och Nordanstig motsvarar nu kommunernas besparingar sammanlagt 165 årsarbetare.

Men trots att ekonomin för många kommuner kommer att försämras under mer under året än vad man tidigare räknat med så kommer ingen av de Gävlebprgskommuner som svarat på enkäten att höja skatten för att få eknomin att gå ihop.

Istället kommer alla att genomföra kostnadsminskningar och i Hudiksvall också en avgiftshöjning inom äldreomsorgen.

Och så minskningar av antalet anställda då - som i Ovanåker där man nu vill att fler ska gå i pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista