Gävleborg

Skogsavverkningen på halvfart

Skogsavverkningen i länet går just nu på halvfart. Flera skogsbolag gör tillfälliga stopp och andra begränsar sina avverkningar. Detta på grund av den låga efterfrågan från framförallt sågverksindustrin.

– Vi drar ner på slutavverkningar och gör två veckors uppehåll för våra grupper i Gästrikland under mars och april, säger Uno Brinnen som är skogsdirektör för Korsnäs.

Men det är inte bara Korsnäs som drar ner. Förra veckan stod Mellanskog i Hälsingland helt stilla med sin avverkning och nu avverkar de med reducerad hastighet.

Stora Enso står stilla med sina egna avverkningsresurser. Holmen skog gör inga allmänna stopp men begränsar sin avverkning.

Detta påverkar naturligtvis alla de skogsentreprenörer som avverkar skog åt skogsbolagen - små företag som ofta står med dyra maskiner som helst ska gå dygnet runt.

– Vi drabbas med lite neddragningar i tempo ett uppehåll för tjällossningen bland annat, säger Göran Forsman som driver en entreprenörsfirma i Bollnäs.

Göran Forsman avverkar åt Dalahelsingeskog i Alfta där Jan Isaksson är vd.

– Det är klart att det är ansträngande för bolaget och sågverken men det drabbar väldigt oerhört våra entreprenörer och även våra anställda, säger Jan Isaksson.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista