1 av 2
Patienten Irene Jansson. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Johanna Norén, sjukgymnast på Gävle sjukhus. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
landstinget

Landstingsbudget i fokus

Kraftiga besparingar och hot om personalneddragningar. Det är vad som väntar den nya ledningen för Landstinget i Gävleborg när landstingsfullmäktige håller sitt första möte i dag i Bollnäs - nu med Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid makten. 150 miljoner kronor per år måste Landstinget spara de kommande åren.

På tisdagen anländer den nya landstingsledningen till Bollnäs för det första fullmäktigemötet i den nya koalitionen där vänsterpartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i framtiden ska samarbeta med Centerpartiet. Och det lär bli en tuff start på alla sätt.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt också mot landstingen. En enkät som Sveriges Radio gjort med landets samtliga landsting visar att skatteintäkterna totalt sett är 2,7 miljarder mindre än det landstingen budgeterat med.

Och för landstinget i Gävleborg, som har en budget på drygt sex miljarder kronor och 6 000 anställda, väntar nu ett ekonomiskt stålbad.

En av många som kan hamna i farozonen är sjukgymnasten Johanna Norén som bara jobbat på Gävle sjukhus i två år.

– Det är klart att man känner lite oro, jag har inte jobbat så länge och sist in sitter ju inte så säkert, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".