Sms-lås på toaletterna. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
gävle

Nödig? Då måste du sms:a

Nu måste du ha med dig mobiltelefonen när du behöver gå på toaletten på centralstationen i Gävle. På prov har fastighetsförvaltaren Jernhuset tagit bort det tidigare myntlåset och ersatt det med en sms-funktion. Syftet är att förhindra människor att bosätta sig på toaletterna och minska skadegörelsen.

På centralstationen i Gävle finns fyra toaletter varav tre är utrustade med sms-funktion.

De som då inte har eller kan använda en mobiltelefon hänvisas till handikapptoaletten som är den enda toalett som än så länge har myntlåset kvar.

Men att sätta sms-lås på de flesta av toaletterna tycker Gävle kommuns tillgänglighetsrådgivare Sören Norman är helt fel.

Han är själv synskadad och säger att ansvariga inte har tänkt på alla grupper i samhället som kommer att drabbas av det nya systemet som exempelvis äldre och funktionshindrade.

Det är Jernhuset som har tagit beslutet om att på prov införa smslås på toaletterna på järnvägsstationen i Gävle.

Genom sms- funktionen hoppas väntsalsansvarig Johanna Nilsson att sabotagen mot toaletternas myntboxar kommer att minska.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".