Ny forskning säger att sola är bra. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
gävle

Sol minskar risk för blodproppar

Fördelarna med att sola kan vara större än nackdelarna. Det har svenska forskare kommit fram till. Till exempel har forskarna sett att kvinnor som solar har en lägre risk att drabbas av blodproppar än de kvinnor som undviker solen.

Det är forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund som bland annat har kommit fram till att kvinnor som solar mycket löper 30% lägre risk att drabbas av blodproppar jämfört med de som undviker solen.

De som undviker solen riskerar dessutom brist på d-vitamin med en rad andra farliga sjukdomar som följd. Och enligt forskarna kan det vara dags att ifrågasätta de sol-råd som i dag är helt inriktade på att förhindra hudcancer.

Men Susanne Vandell Uddströmmer, som är överläkare på hudkliniken i Gävle och medicinskt ansvarig, tycker inte att man bör ändra några solrekommendationer.

– Redan som det är nu solar vi alldeles för mycket och alla typer av hudcancer ökar lavinartat, säger Susanne Vandell Uddströmmer.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".