Kärlsprängning spar miljoner

Den så kallade PTCA-tekniken, ballongutvidgning, som används inom kranskärlssjukvård har varit mycket framgångsrik på sjukhuset i Gävle. Tekniken som tillämpats på sjukhuset sen 2001 har i år permanentats, vilket innebär stora besparingar för Landstinget Gävleborg.
Kostnaden då Landstinget på egen hand utför en ballongvidgning i Gävle ligger runt 40 000 kronor. Om hjärtpatienterna som tidigare istället skickas till Falun eller Uppsala för behandling, blir kostnaderna omkring 10 000 kronor dyrare per patient Med tanke på att 500 ballongvidgningar redan är inplanerade i Gävle i år, innebär det en besparing på 5 miljoner kronor, jämfört med 2000 då tekniken ännu inte tillämpades på sjukhuset. Förra året utfördes endast 321 ballongvidgningar på sjukhuset i Gävle, men målet är alltså att samtliga patienter i Gävleborg inom kort ska kunna behandlas på hemmaplan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".