Wanja Lundby-Wedin i blåsväder. Foto: Scanpix
Gävleborg

LO-basen har fortsatt stöd i länet

Trots att det stormat mycket kring LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin de senaste dagarna har hon fortsatt stöd i Gävleborg. De fackliga organisationer Radio Gävleborg pratat med säger att de vill invänta utredningen innan de tar ställning.

– Vi väntar på vad utredningen kommer att ge och vi kommer inte att hänga någon i förtid, säger Hans Svedberg i Hudiksvall som är LO-distriktets vice ordförande i Dalarna/Gävleborg.

AMF:s förre vd Christer Elmehagen får 30 miljoner i pension. Det här informerades styrelsen om på ett styrelsemöte i mars 2004 säger AMF:s styrelseordförande till flera medier. På det mötet deltog LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin. Men själv säger hon att hon inte var medveten om pensionens omfattning och hon kräver nu att AMF gör en utredning.

Bo Boström, som är metalls klubbordförande på Sandvik tycker det är obegripligt att hon varit med och godkänt den här typen av pensionsvillkor.

– Om hon har suttit och begripet det då är det avgång. Men har man lagt fram, i en professionell styrelse, så luddiga dokument för att lura övriga styrelseledamöter är det kriminellt. Och då är det den som har tagit fram dokumenten som är kriminell, säger Bo Boström.

– Jag har fullt förtroende för Wanja, så jag kräver inte hennes avgång, säger Mona Persson ordförande kommunal i Gävleborg.

– Vi från Byggnads kräver inte hennes avgång nu utan vi avvaktar och ser vad revisionen innebär. Skulle det sen visa sig att det begåtts ett sådant här misstag kan man ju fundera om hon inte borde ställa sin plats till förfogande, säger Roger Hedblom ordförande för Byggnads i Gästrikland.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".