Karin Ahlgren på lärarnas riksförbund i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Tunga besparingar väntar kommunen

Gävle kommun står inför stora besparingar. Totalt handlar det om en halv miljard kronor fram till 2013. Orsaken är att skatteintäkterna blir mindre än planerat. Och det här har fått lärarfacket att reagera.

Besparingen motsvarar fyra procent av budgeten i de olika nämnderna, och redan nästa år dras svångremmen åt. För barn- och ungdomsnämnden i Gävle betyder det till en början en besparing på 50 miljoner nästa år. Och det är en sådan stor summa att nu facket går i taket.

– Jag uppfattar det här som att det är mycket dramatiska siffror man kommer med som vi känner oss djupt oroade inför, säger Karin Ahlgren på lärarnas riksförbund i Gävle.

Den här frågan var uppe på kommunstyrelsen på tisdagen och dess ordförande Carina Blank säger att man nog måste hoppa över att i fler år höja kommunanslagen till alla nämnder. Men även om man skulle göra det så får till exempel Barn- och ungdomsnämnden då 110 miljoner mindre att röra sig med fram till 2013. Det motsvarar minst 150 tjänster inom skolans verksamhet.

– Det vi har gjort är att vi lägger ut en plan inför 2010, vad det kommer innebär för varje nämnd och verksamhet återstår, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Enligt Carina Blank kan eventuellt en del inversteringar komma att skjutas fram. Frågan är vilka. Det kommer inte röra sig om ombyggnationen av Gävle Stortorg, inte heller ombyggnationen av Polhemsskolans gymnasium och inte heller andra skolbyggnaderna som ska rustas upp.

Detta tillsamman utgör alltså cirka 200 miljoner kronor vilket är en lika stor summa som hela förra årets överskott. Med andra ord väljer man att fortsätta att investera på bekostnad av att flera lärare kanske blir av med sina jobb. Jens Leidermark är ordförande i Barn och ungdomsnämnden och suckar i dag tungt.

– Det är ju naturligtvis väldigt svårt när det handlar om så mycket pengar för det är ju på personal som vi har våra stora kostnader, säger Jens Leidermark (S).

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".