Gävleborg

Polisens topsning löser flera brott

DNA har blivit ett allt viktigare verktyg för polisen i jakten på kriminella. Genom att rutinmässigt samla in DNA från misstänkta personer och brottsplatser genom så kallad topsning löser polisen fler brott. Till exempel har gamla våldtäktsfall i länet klarats upp med metoden.

Sedan 2006 är det tillåtet för polisen att topsa, alltså ta DNA-prov på personer som är skäligen misstänkta för ett brott där straffet kan bli fängelse.

Under förra året topsade polisen 754 personer i länet. Exakt hur många brott som klarats upp med hjälp av topsning finns det ingen statistik på, däremot har polisen fått många så kallade bakträffar, där gärningsmän till ouppklarade brott kunde ringas in på efter hand. 

Jan Friberg, chef på familjevåldsenheten på Gävleborgspolisen, berättar om ett lyckat exempel från ett våldtäktsfall i Bollnäs 2006.

– Det var i november 2006 som en kvinna i Bollnäs blev våldtagen och vi letade efter kärningsmannen under ett års tid utan att finna honom. Drygt ett år efter att jag la ned ärrendet begick den här mannen ett ganska grovt brott i Stockholm och man tog DNA-prov på honom då och kunde binda honom till våldtäkten i Bollnäs, säger Jan Friberg.

DNA-proverna sparas inte för evigt utan om en person avförs som misstänkt rensas också den personens prov bort.

– Hanteringen är oerhört säker och också ganska enkel. Vi möter sällan några problem när vi topsar personer och det är väldigt få som ifrågasätter det, säger Jan Friberg.

Staffan Mälstam
staffan.mälstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista