Eva Tjernström (S), en av de kritiska. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
söderhamn

Kritik mot guldkantat pensionsavtal

Om tre år kan Söderhamns sparkade kommunchef Anders Pihlgren lyfta sammanlagt 2,2 miljoner i avtalspension. Detta efter en förhandling mellan facket och arbetsgivaren Söderhamns kommun. Och det guldkantade avtalet sticker många skattebetalare i ögonen.

Nej, om söderhamnarna fått bestämma hade den sparkade kommunchefen Anders Pihlgren inte fått de 2,2 miljoner som hans fackliga ombud förhandlat fram. Det betyder att Pihlgren om tre år när han fyller 60 kan lyfta 70 procent av sin tidigare kommunchefslön under fem år.

Personalchefen Bert Wandin som var den som förhandlade fram avtalet säger att procentsatserna är normala och att summan blivit så stor på grund av en hög lön. Han säger också att det finns tidigare exempel där högt uppsatta tjänstemän i Söderhamn knutit liknande avtal.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Tjernström kommenterar avtalet så här:

– Självklart att det sticker i ögonen inte bara på skattebetalarna utan också på andra, säger hon.

En av dem är Eva Tjernström själv som var en av de mest drivande krafterna när Pihlgren tvingades gå efter 14 år som kommunchef eftersom han ansågs stå i vägen för kommunens utveckling. Eva Tjernström kommer dock inte att aktivt göra något för att stoppa liknande avtal i framtiden:

– Nej, för det är en avtalsfråga mellan parterna. Det är alltså något som fackliga organisationer diskuterar med arbetsgivaren, säger hon.

Men kommer ni att utöva någon påtryckning för att få till stånd en ändring, för det är ju ändå pengar som försvinner från kommunkassan, kan man säga?

– Ja, det är sådant som händer när man inte har rätt personer på rätt ställe. Det är tyvärr sådan som händer och det kommer att hända i framtiden också, säger Eva Tjernström.

SR Gävleborg har förgäves sökt Anders Pihlgren för en kommentar.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".